Akıl sözlük anlamı

Akıl sözcüğünün anlamı nedir?

"Akıl (logos, epistêmê, intellectus, intelligentia, ratio, entendement, understanding) geniş kapsamıyla kösnüllüğün karşısındaki zekâ olan düşünme gücüdür. Daha dar bir kapsamdaysa akıl, anlayış karşısında ruhun bir bütün olarak anlama, (doğru) kavrama (soyutlama) hükme varma kapasitesidir.

Aklın kelime ve terim anlamı nedir?

Sözlükte masdar olarak "menetmek, engellemek, alıkoymak, bağlamak" gibi anlamlara gelen akıl (el-akl) kelimesi, felsefe ve mantık terimi olarak "varlığın hakikatini idrak eden, maddî olmayan, fakat maddeye tesir eden basit bir cevher; maddeden şekilleri soyutlayarak kavram haline getiren ve kavramlar arasında ilişki …

Akılcılık sözlük anlamı nedir?

Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.

Vergi ne demek kısa ve öz?

Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak maksadıyla, kişi veya kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi anayasanın 73. maddesinde yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir.

Akıl tutulmasi ne demek TDK?

Akıl tutulmasının sözlük anlamı, aklın başka bir aklın yörüngesine girmesi ve etkisi altında kalmasıdır. Aklın fonksiyonlarını ve zekayı kullanma yeteneksizliğidir. Öznellik ve nesnellik arasındaki ayrımdan aklın işlevini tek yönlü görmektir. Doğru ve mantıklı düşünememektir.

Tasavvufta akıl nedir?

Tasavvufî Düşüncede Akıl Sözlükte masdar olarak “menetmek, engellemek, alıkoymak, bağlamak, idrâk, anlama, kavrayış, zekâ” gibi anlamlara gelmektedir. İlk dönem sufileri akla fıkıh, hadis, kelam alimlerinden farklı bir mana vermemişlerdir.

Aklın bir sınırı var mı?

Akıl kendi başına sınırsız bir kaynak olmasına karşın, sınırlandırılması da mümkündür. Kişinin isteğince dar kalıplara sokulabilir ve sonsuz döngü kısır döngüye dönüştürülebilir.

© 2023: Cevizfidani | Awesome Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress