Delil tespitinden sonra dava açma süresi

Delil Tespitinden Sonra Dava Açma Süresi Nedir? Hukuk Muhakemeleri Kanun'unda; delil tespitinden sonra dava açma süresi kesin sınırlar ile düzenlenmemiştir. Bununla beraber esas hakkındaki dava yönünden bir zamanaşımı söz konusu ise mümkün olan en kısa sürede esas davanın da açılması gerekmektedir.4 Jul 2021

Delil tespitinden sonra belirsiz alacak davası açılabilir mi?

Alacağın miktarının belirlenebilmesinin, tahkikat aşamasında yapılacak delillerin incelenmesi, bilirkişi incelemesi veya keşif gibi sair işlemlerin yapılmasına bağlı olduğu durumlarda da belirsiz alacak davası açılabileceği kabul edilmelidir.

Delil tespitine itiraz edilmezse ne olur?

Delil Tespitinin Sonuçları Tutanak karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf bu tutanağa itiraz etmezse ve kendisine uygun bir şekilde tebliğ edilmişse tespit edilen deliller esas davada kullanılabilir.

Delil tespitine itiraz nereye yapılır?

İtiraz, delil tespitini yapmış olan mahkemeye yapılır. Delil tespitine itiraz bir süreye bağlı değildir. Delil tespitine itirazdan önce dava açılmış ise, bu itiraz, davanın açılmış olduğu mahkemeye yapılır ve o mahkeme tarafından incelenir.

Delil tespiti kesin midir?

Delil tespiti, bir dava olmayıp geçici hukuki koruma tedbiridir. Bu sebeple delil tespiti talebinde bulunulması ile zaman aşımı kesilmez. Delil tespitinin konusunu maddi vakıalar oluşturmakta olup, mahkemeler kendiliğinden delil tespiti yapamaz.

Belirsiz alacak davası ne zaman açılır?

(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.

Belirsiz alacak davası olduğu nasıl anlaşılır?

1- Davacının kendisinden beklenememesi, 2- Bunun olanaksız olması, 3- Açıkça karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı ve değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olması olarak belirtilmektedir.

Delil tespiti hangi durumlarda istenir?

Delil tespiti hangi durumlarda istenebilir? Delil tespiti, dava açılmadan önce de sonra da istenebilir. Dava açıldıktan sonra, inceleme sırası gelmemiş olan delillerin tespiti istenebilir. Eğer dava açılmadan önce delil tespiti isteniyorsa delil tespiti talebinde, ileride açacağı davayı somut olarak belirtmelidir.

© 2024: Cevizfidani | Awesome Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress